Smerter i muskler og ledd på grunn av stress

En del ganger svarer pasienter at det hovedsaklig er stress som forverrer deres muskel- skjellettplager. Stress på jobb, stress privat eller gjerne stress begge steder 🙂 Smertene er ikke nødvendigvis knyttet til fysisk bevegelse, men rett og slett mentalt stress øker smertene.

En akutt stressreaksjon er noe vi mennesker trenger og liker. En berg og dalbane på et tivoli utløser en stressreaksjon i kroppen. Slike stressreaksjoner søker vi etter til og med. Adrenalin pumpes rundt i kroppen og blodet fosser – kroppen blir på et øyeblikk klar til å «redde oss fra situasjonen». Slike akutte stressreaksjoner oppstår når vi opplever å være i en faresituasjon. Dette er en prosess som vi er helt avhengige av om vi skal overleve.

Problemet oppstår når stressreaksjonen står på over tid. I en akutt stressreaksjon prioriterer kroppen kun prosesser som er livsviktige. Mindre viktige prosesser for akutt overlevelse som feks fordøyelse, menstruasjon og muskeltilheling nedprioriteres. Dersom disse, med flere prosesser, blir nedprioritert over tid forstår man at problemer kan starte evt opprettholdes.

Det finnes mye god litteratur om dette for terapeuter og pasienter:

Magasinet Nature med fokus på Stress
Psykolog Aleksander Perski sin guide til Prestasjonsprinsesser og Prinser
Perskis Stressmottagning
Robert Sapolskys fantastiske bok Why Zebras Don’t Get Ulcers – en morsom bok som forklarer det meste rundt stress
Mer Robert Sapolsky
En forelesning med Robert Sapolsky fra Stanford med fokus på depresjon linket til stress

Har du muskulære smerter som du tror kan være knyttet til stress? Har du kikket i litteraturen over og syns det virker interessant? Jeg jobber ved Din Helse Bjølsen i Oslo og jobber med denne kunnskapen i forhold til muskel- og skjellettplager.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.