Har jeg bekkenlåsning eller bekkenløsning Mr. Manuellterapeut?

Jeg får jevnt inn gravide som enten har bekkenløsning eller bekkenlåsning. Det virker som det kommer an på hvor de har vært først. En veldig generaliserende oversikt kan for eksempel være: Har de vært hos manuellterapeut har de bekken relaterte smerter med opphav i L5, har de vært hos fysioterapeut har de ganske sikkert bekkenløsning, har de vært hos kiropraktoren har de veldig sikkert bekkenlåsning, har de vært hos osteopaten har de bekkenplager som kommer fra indre organer, mest sannsynlig på grunn av et overtråkk i ankelen under fotballkamp som 7-åring ;), og har de vært hos naprapaten da har de fått triggerpunktbehandling mot smerter generelt. Veldig mange kommer også fra legen og da har de bekkenløsning med gangvansker (gir nemlig fri egenandel).

Alt over kan være riktig, men i det siste har en del som har vært innom her blitt fortalt at de har en bekkenlåsning og til og med et skeivt bekken.  Disse begrepene er ganske diffuse så jeg tenkte å skrive hva jeg tror er en «bekkenlåsning/løsning». Forøvrig liker jeg ikke begrepet vi bruker i Norge, Bekkenløsning. Det er bedre med det engelske Pelvic Girdle Pain, som blir noe slikt som Bekkenrelaterte smerter. For det er vel det det er? En bekkenløsning får jeg håpe de fleste gravide får til enn viss grad. Ungen skal ut og den trenger plass, så litt løsning skulle vel bare mangle. Det betyr nødvendigvis ikke at det er årsaken til smertene i området. Når det gjelder «skeivt bekken» så tror jeg jeg overlater det til en senere post 🙂

Funn som tyder på IS hypomobilitetsdysfunksjon («bekkenlåsning») ad modum Vegardo

Er ingen av disse positive da er det ingen «låsning» iallefall, slik jeg tenker. Jeg liker best å bruke gange/drop, kompresjon, P4, sacrum thrust og STORK. Føler meg ganske sikker på å plukke opp dette på de og det kan jeg også støtte meg til litteraturen på.
Når det kommer til behandling av bekkenrelaterte smerter ifm graviditet er det, så vidt meg bekjent, dårligere med gode evidence. Min tilnærming er mest mulig funksjonell, dvs hjelpe pasienten til å mestre situasjonene hvor smertene provoseres. Dette gjør jeg med råd og veilledning i forhold til ut/inn av bil, snu seg i senga etc. Jeg kjører alltid også egenøvelse, enten jeg finner hypo eller hypermobilitet. Avdramatisering synes jeg også har god effekt. Klarer jeg å få pasienten til å kunne ta bort/minske smertene selv ved hjelp av en øvelse eller andre strategier så  er det absolutt det beste. Jeg kan komme tilbake til hvilke øvelser/teknikker jeg liker i en senere post.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.