Kronisk Smerte – Er nordmenn noen pyser?

Kronisk smerte er smerter som har vedvart typisk utover 3 måneder og kanskje særlig utover tiden for normal tilheling av vevet som er skadet. Det viser seg at nordmenn er plaget mer av kronisk smerte enn våre naboer i resten av Europa. Jeg har nok delvis skyld for, la meg si, minimum 3 mennesker på denne statistikken. 🙂 Let me explain!

Bilde fra: existentialpunk.com

Dagens Medisin skriver i sin artikkel Har mest vondt av alle i Europa

Anslagsvis 30 prosent av voksne har kroniske smerter i Norge i dag. Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken, men en rekke andre lidelser kan også føre til kronisk smerte. Forekomsten er høyere enn i mange andre europeiske land.

Flere medier har nevnt dette deriblant VG i artikkelen Nordmenn har det vondest.

I en kronisk smertetilstand vil smerten ofte være sentral sensitisert. Fra kroppen går det kontinuerlig signaler inn til ryggmargen og opp til hjernen. Du veit for eksempel godt om du bøyer eller strekker kneet selv om du lukker øynene. I sentral sensitisering kan man si at signalene fra muskler, ledd, hud etc går gjennom en lupe som sitter i ryggmargen; signalene blir da forsterket/forstørret før de når hjernen. Når hjernen da skal tolke signalene responderer den på uriktig informasjon – og setter igang forsvarsmekanismer som blant annet smerteopplevelse. Som jeg har skrevet litt om i postene Hvorfor har jeg vondt Mr. Manuellterapeut og Hva er smerte? er signalene fra hjernen som kan dempe en smerterespons også redusert. Muskler og ledd vil da føles ganske så ødelagt (les vond), men det positive er at det man føler ikke representerer tilstanden i vevet (les muskelen). Hurra!

Ja, greit nok. Hvorfor har jeg kanskje vedlikeholdt mennesker i kronisk smerte?
Dersom en stiv kronisk nakke/skulderpasient blir dundret på muskulaturen med triggerpunktsbehandling, hard massasje, shockwave etc (2 ganger i uka i flere måneder :)) vil jo da signalene bare forsterkes enda mer og smertesirkelen vedlikeholdes og kanskje til og med forverres. Så kanskje er mye av behandlingen som foregår i Norge for kroniske smertepasienter rett og slett feil? Det at mange pasienter også etterhvert får gratis behandling kan være et særfenomen for Norge som vises i statistikken? Jeg skal ikke være veldig politisk i denne bloggen, men dette er bare et spørsmål slengt fra hofta, man må være kritisk til seg selv, eller hva? Jeg er kritisk på den måten at jeg har endret innfallsvinkel på disse kroniske smertepasientene og ikke «dundrer avgårde». Mer om det seinere kanskje.

Posten No Brain – No Pain og kroniske ryggsmerter er også relatert til dette.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.