Jeg lærer om smerte – steg 1 :)

De fleste ønsker å unngå smerte mest mulig. Uten smertefølelse hadde vi hatt et stort problem som mennesker. Det at smerte er så ubehagelig er grunnen til at det er så effektivt og en veldig viktig del av vårt liv. Smerte beskytter oss og melder ifra om fare (noen ganger også før skaden oppstår). Smerte gjør at man beveger seg annerledes noe som er viktig ved skader som trenger avlastning for å heles. Vanligvis er det fornuftig at man føler smerte.

Smertesystemet kan også oppføre seg rart noen ganger. For eksempel skrubbsåret eller tåneglen som ikke gjør vondt før man tar av seg sokken / klærne og ser blodet rundt såret. Ved noen tilfeller av kreft feiler smertesystemet fullstendig da kreften ikke oppdages av smertesystemet før det er for seint.
Som kildene nederst i posten er jeg av den oppfatning at smerte er normalt og et fantastisk system, skjønt ubehagelig. Det er hjernen sin respons på det den oppfatter som truende. Selv om det kan være problemer i  muskler, ledd, bånd, nerver, immunsystemet eller andre steder vil det ikke gjøre vondt før hjernen mener du er i fare.
På samme måte blir det da motsatt, dersom hverken muskler, ledd, bånd, nerver eller andre systemer har problemer vil det gjøre vondt likevel dersom hjernen tror du er i fare. Så enkelt, men likevel vanskelig.
Vanligvis oppstår smerte når kroppen sitt alarmsystem gir hjernen beskjed om aktuell eller potensiell skade i vevet. Jeg vil forsøke å skrive, for meg selv, og muligens for deg noen innlegg som forklarer dette litt mer i detalj. Grunnen til dette er at man nå vet at fysiologien i smerte enkelt kan læres bort til «mannen i gata» (se kilde 2), og forståelse av smertefysiologi gjør at folk tenker annerledes på smerte, reduserer trusselen og øker mestringen av smerte (se kilde 3). 
Som studiene viser, slik jeg tolker det, er det viktig å kunne lære bort smertefysiologi så enkelt og godt som mulig til pasientene. Kanskje kan jeg bli bedre til dette ved å skrive det ned her og dermed hjelpe flere pasienter bedre – I hope :). Innleggene blir tagget med ‘smertelæring’ så de kan enkelt søkes etter. Enjoy!

Kilder:

  1. Explain Pain – Butler, Moseley
  2. Moseley G.L., Unraveling the barriers to reconceptualization of the problem in chronic pain: the actual and perceived ability of patients and health professionals to understand the neurophysiology. J Pain 2003
  3. Moseley G.L., P.W. Hodges, M.K. Nicholas, A randomized controlled trial of intensive neurophysiology education in chronic low back pain. Clin J Pain 2004
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.