Manuellterapi og tøyning ved hoftesmerter

I juni 2010 var jeg på et interessant fagseminar arrangert av Nesbru Fysio- og Manuellterapi. Her fikk vi påfyll på fagstoff om ankel, knær og hofte samt sammenhengen mellom disse leddene i gange. Jeg beit meg merke i ulike syn på foredragsholderne når det kom til tøyning. Det magiske spørsmålet vi alltid får er: ‘To tøye ut or not to tøye ut?». Gustav Bjørke – Alignment.no holdt et glimrende foredrag om hofte og gange.

Shirley Sahrmann har skrevet en god del om ulike mekanismer ved hoftesmerter og også gjort målinger på kraften som virker på hofteleddet ved ulike øvelser (det og mer i denne boka – Diagnosis and Treatment of Movement Impairment Syndromes) Hun har også gjort studier på muskelaktivering i ulike posisjoner. Som et eksempel rapporterer hun at ved pasienter med fremre hoftesmerter roterer femur innover ved ryggliggende hoftefleksjon. Dette delvis på grunn av at Tensor Fascia Latae er overaktiv i forhold til iliopsoas. I studien referert til under viser hun også at pasienter med fremre hoftesmerter har nedsatt kraft i gluteal muskulaturen og overaktiv hamstringmuskulatur ved fremliggende hofteekstensjon.

Så fra forelesningen og litteraturen fra Sahrman må jeg si at jeg liker minst lange og svake muskler 🙂 Gi meg heller en stram og sterk muskel som kan fint kontrollere eksentrisk muskelaktivitet. Eksempelet med fremre hoftesmerter og stram-kort hamstrings, samtidig med svak og lite aktiv glutealmuskulatur – Hva velger man da som et behandlingsalternativ? – å tøye den stive hamstringsen eller å aktivere glutealmuskulaturen?

Jeg velger hovedsaklig å aktivere glutealmuskulaturen ved øvelser fremfor å tøye hamstrings. Man kan gjøre begge deler, men det viktigste, ifølge Sahrmann og Bjørke (iallefall slik jeg forstår det -correct me if I’m wrong), er å få igang glutealmuskulaturen. Man når, mest sannsynlig, ikke målet med kun å tøye. Får man aktivert glutealmuskulaturen vil hamstrings slippe å jobbe «overtid» og dermed forlenges. Kontrollen av hodet av femur i acetabulum optimaliseres.

Generelt er jeg av den oppfatning at det vil være mer fordelaktig å aktivere den lange og svake muskulaturen fremfor å tøye den korte og sterke. Så jeg gir altså sjelden tøyninger som hjemmeøvelser alene. Tøyning sammen med en aktiveringsøvelse gjør jeg dog. Og aldri mer enn 2- max 3 hjemmeøvelser – mer om det senere 😉 Hva gjør du?

Referanse:

Anterior hip joint force increases with hip extension, decreased gluteal force, or decreased iliopsoas force
Journal of Biomechanics, Volume 40, Issue 16, 2007, Pages 3725-3731
Cara L. Lewis, Shirley A. Sahrmann, Daniel W. Moran

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.