Speilterapi mot fantomsmerter hos manuellterapeuten

Under følger en videosnutt fra hvordan jeg som fysioterapeut / manuellterapeut behandler en pasient med fantomsmerter i fingrene. Pasienter som har amputert en arm eller fot opplever ofte fantomsmerter. I hjernen finnes en virtuell kropp ofte kalt «the little man inside the brain» eller homunculus. I homunculus finnes fremdeles den amputerte armen så derfor kan man også føle smerter der.

Homunculus

Hånden til den amputerte armen kan derfor knipes sammen i hjernen  (som hos min pasient), og siden det er ingen feedback tilbake som gir beskjed om å slippe, vil muligens hjernen sende flere signaler om å knipe mer. På grunn av denne manglende feedback tror man at hjernen også ofte reagerer med smerter (forenklet fremstilt :)). En måte å behandle dette på kalles speilterapi, hvor man skaper en illusjon av at armen er intakt. Man får da en visuell feedback tilbake til hjernen som ofte kan dempe pasienten sine smerter – VS Ramachandran er mannen bak mye av denne forskningen. Se også filene linket til nederst for mer info.

Jeg har nå en pasient som i 27 år har hatt fantomsmerter i høyre hånd/fingre. Han har aldri forsøkt speilterapi så jeg har laget meg en speilboks. Med denne håper jeg å kunne gi han et hjelpemiddel til smertedemping i hverdagen. Under følger en liten snutt som viser speilboksen i bruk.

(Videoen er publisert med pasienten sin tillatelse)

Mer her for den spesielt interesserte:

Phantoms in the Brain Ep.1
Phantoms in the Brain Ep.1 part 2
Phantoms in the Brain Ep.2 Part 1
Phantoms in the Brain Ep.2 Part 2
Phantoms in the Brain Ep.3 Part 1

Enhanced by Zemanta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.