Manuellterapi / fysioterapi ved TOS samt smerter i skulder

I Australia hadde jeg Lyn Watson som foreleser på skulder. Hun har i tidsskriftet Manual Therapy publisert en masterclass i to deler som omhandler thoracic outlet syndome og skapula dysfunksjon. Thoracic Outlet Syndrome er et navn man vanligvis bruker på en plage hvor nerver og/eller blodårer er sammenpresset i thoracic outlet 🙂

TOS fra beantownphysio.com

Det foreligger ikke nok god forskning på området til å trekke noen konklusjoner på TOS…anyway Lyn Watson er nok en av de mest erfarne manuellterapeutene i Australia på skulderlidelser/TOS. Jeg synes det er interessant å lese hvordan hun anbefaler å behandle disse pasientene, med støtte i den forskningen som foreligger pr idag. Masterclass nummer 1 tar for seg fysiologien, diagnostisering samt undersøkelse, mens nummer 2 presenterer en måte å behandle dette  på.

Nøkkelen i rehabiliteringen er, ifølge Watson, gradvis gjenvinning av skapulær kontroll via øvelser/bevegelse. Fokus først er på skapula posisjonering i hvilestilling og senere kontroll gjennom bevegelsebanen. Tilleggsstrategier er kontroll av hodet av humerus i glenoid, isolert styrketrening av svak muskulatur, taping, samt andre manuelle teknikker. Særlig del to av masterclass’en tar for seg rehabilitering. Anbefales altså 🙂 Og de er tilgjengelig på den lukka delen av www.muskelogskjelett.no, kun tilgjengelig for helsepersonell via HPR nummer.

Oppdatert 27.11.10: Det har vært litt problemer med å finne artiklene på forumet har jeg fått tilbakemelding om. Send meg en epost så sender jeg deg artiklene, om det skulle være interessant. Kontakt via høyre menyen.

Kilder:
Thoracic outlet syndrome part 1: clinical manifestations, differentiation and treatment pathways.
Watson LA, Pizzari T, Balster S.
Man Ther. 2009 Dec;14(6):586-95. Epub 2009 Sep 9. Review.
PMID: 19744876 [PubMed – indexed for MEDLINE]


Thoracic outlet syndrome part 2: conservative management of thoracic outlet.
Watson LA, Pizzari T, Balster S.
Man Ther. 2010 Aug;15(4):305-14. Epub 2010 Apr 9. Review.
PMID: 20382063 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.