Stress – smerte og hvordan gjøre noe med det

Stress og smerter er tett knyttet sammen. En stressrespons fyrer kjemikalier i hjernen som gjør at hjernen blir mer sensitiv, og den vil da lettere kunne reagere med smerter. Smerter utløser i seg selv en stressrespons. Har man allerede en plagsom og vond nakke kan man tenke seg at signalene som fyrer fra nakkemuskler, ledd og bånd under en stressreaksjon, blir vurdert av hjernen som ‘farligere’ og derfor må hjernen foreta seg noe effektivt – som da gjerne er å sette på (sterkere) smerter. I noen tilfeller fører en stressreaksjon også til smertereduksjon. (Les kildene for mer info på dette).

Bilde frahttp://www.childrens-educationalbooks.com

Skjer stress-smerte (eller er det motsatt?) reaksjonen kun en gang i året i forbindelse med julerushet, så vil det kanskje hjelpe å få en manipulasjon noe leddmobilisering eller annen manuell behandling og smertene forsvinner. Har dette mønsteret derimot blitt en vane som er månedlig, kanskje ukentlig i forbindelse med, ja rett og slett hverdagens mas og plikter, da tror jeg det er smartere å prøve en form for stress management behandling. Dersom svaret på spørsmålet «Hva trigger dine smerter mest?» er – STRESS – da tenker jeg at å gjøre noe med stresset vil være beste vei til mer velvære.

Personlig liker jeg http://theenergyproject.com selv om jeg absolutt ikke har lykkes med det – ennå 🙂 Det er forskningsbasert og for meg logisk. Jeg er selv veldig klar over at små barn, mye jobb, jul, bolig, kulde etc kan være grunn nok til at tankene sier: «Jeg har ikke mulighet til å gjøre det de foreslår». Men jeg tror faktiskt at vi har mye å hente på å «refuel» kropp og sjel flere ganger pr dag. Så her er da «Six Ways to Refuel Your Energy Every Day»

  1. Gi nok søvn høyeste prioritet (7-8t pr natt)
  2. Ta en «refuel» pause hvert 90. minutt
  3. Hold en løpende liste over alt – bokstavelig talt alt – du ønsker eller trenger å gjøre.
  4. Kjør opp pulsen eller ta en ‘power nap’ tidlig ettermiddag (15 min i perioden mellom 13 – 16)
  5. Øv deg på å gi komplimenter til de rundt deg – og husk å nyt dine små fremskritt
  6. Lag et skille mellom arbeid og hjem

Hele blogginnlegget her:

Six Ways to Refuel Your Energy Every Day

Da blir dette mitt nyttårsforsett så får vi se 😉

Kilder:

The way we are working isn’t working
Physiology and Neurobiology of Stress and Adaptation:
Central Role of the Brain
Stresshacker – a Primer on stress
LinkedIn interviews Dr. Robert Sapolsky about stress
Robert Sapolsky on stress and your health


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.