Skal man holde sengen ved ryggsmerter?

Jeg husker på 80-tallet at ‘my old man’ hadde akutt ryggvondt. Den gang forstod jeg ikke veldig mye, men jeg skjønte at det var ekstremt vondt, samt at han måtte få ro, helst ligge på knallhardt underlag og ikke bevege seg til det gikk over. Jeg tenkte vel også at ‘dette vil jeg ikke oppleve selv’! 🙂 Ved akutte ryggsmerter idag skal man, om mulig, anbefale aktivitet og ikke anbefale sengeleie.

Det som er interessant er at den første studien (RCT) som demonstrerte negative effekter ved sengeleie ved akutt ryggvondt ble publisert i 1967! Så altså på 80-tallet hadde man hatt denne informasjonen i mer enn 13 år, likevel ble sengeleie anbefalt. Det er et eksempel på at forskning og praksis ikke går hånd i hånd akkurat.

De siste dagene har jeg lest dette innlegget på Healthskills bloggen samt NOI Notes. Sentral sensitisert smerte har man visst om i 20 år. Likevel leter vi oss fordervet etter muskelen, punktet eller leddet som skal være årsaken til de kroniske smertene. Sentral sensitisert smerte er en hypersensitivitet i nervesystemet, det føles som om skulderen er på vei til å eksplodere, men feilen ligger ikke i skulderen, den ligger i signalene i sentralnervesystemet. Dette gir en forklaring på mange av de kroniske (og akutte faktisk) smertetilstandene i muskler og skjelett. Mer om sentral sensitisering her, her og her.

Jeg anbefaler de relaterte artiklene, postene!

Kilder:

NOI Notes on central sensitisation.
How to transfer research into practice more questions than answers
Central sensitization: Implications for the diagnosis and treatment of pain – CJ Woolf 2010.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.