Hvordan kan en tanke øke smerter?

Er det mulig at tanker kan øke en opplevelse av smerte? En forutsetning for at dette skal være mulig er at tanker ( og beliefs) er nerveimpulser i hjernen, håndtert av hjernen, på linje med nerveimpulser til hjernen fra muskler og ledd. Et eksempel på en belief kan hos en med ryggsmerter utover 3 måneder være;  ‘heller ikke MR-maskinen til flere 100-tusener av kroner kunne finne noe feil i ryggen min, det må være noe fryktelig alvorlig galt baki der’.

Eller ‘Lise’, som har en mor og mormor med langvarige sterke ryggsmerter, idet hun får akutt hekseskudd: ‘Nå er det min tur! Der var det gjort, ryggen min er ødelagt!’

En annen forutsetning for at dette er mulig er at smerte er noe som aktiveres av/i hjernen.  Smerten ligger ikke latent i ledd og muskler ventende på å fyre av. Hjernen vurderer, eller monitorerer, trusselnivået på enhver stimuli, det være seg en stiv muskel eller en tanke. Fra muskler og ledd kommer det signaler, av og til faresignaler. Faresignalet fra muskelen eller leddet tolkes i hjernen sammen med signalene fra tankene. Det kan derfor tenkes at det er (fare)signalet fra tanken (Ryggen min er ødelagt/Jeg blir ufør) som er utslagsgivende for at det totale trusselnivået når den kritiske grensen slik at hjernen skrur på smerte. Hjernen må foreta seg noe når trusselnivået når ALARM og det mest effektive for å få oss til å reagere er gjerne å skru på smerte.

Cognitive–behavioural model of pain-related fear (according to Vlayen & Linton (2000)).

Hos pasienter med langvarige korsryggplager viser det seg, noen ganger, at det er disse katastrofetankene som holder smertene igang.  Det vil altså si at signalet fra muskelen eller leddet, i seg selv, ikke er nok til å sette hjernen i ALARM, men sammen med tanken blir det KATASTROFE.

Ja, dette var et forsøk på å si det litt enklere, men correct me gjerne if I am wrong 🙂 Det passer her å ta med et sitat jeg liker godt:

Langvarige korsryggsmerter er ikke en psykologisk diagnose, men hvordan man tenker rundt sin ryggvondt påvirker det (positiv eller negativt)

På sett og vis relaterte Kilder:

Cognitive–behavioural treatment of chronic pain conditions – Tore Charles Stiles, Danielle Wright – 2008

Explain Pain –  David Butler, Lorimer Moseley – 2003

Are prognostic indicators for poor outcome different for acute and chronic low back pain consulters in primary care? – Grotle M, Foster NE, Dunn KM, Croft P. – 2010

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.