Skiveutglidning – når enkle forklaringer gjør vondt verre

De fleste har hørt om «skiveutglidning» men, jeg tør påstå, at en god del ikke veit hva det egentlig er. I møte med pasienter med vond rygg kan fysioterapeuten / manuellterapeuten sin forklaring på hva som har skjedd føre til kraftig forverring av plagene. Videoen under viser Lorimer Moseley mens han forklarer hvordan en, i utgangspunktet, elegant og enkel modell av en ryggrad kan føre til «katastrofale» konsekvenser hos pasienter. Ingen god kvalitet på videoen, men jeg mener den er grunnleggende viktig for oss som helsepersonell, derfor poster jeg den her.

Poenget er at skiveutglidning gjerne skaper assosiasjoner til at det er noe som kan gli ut i ryggen, og kanskje til og med når som helst, ved den minste bevegelse. Dersom terapeuten forsterker denne assosiasjonen med en elegant modell, vil pasienten kunne sette igang alt mulig av forsvar for å beskytte ryggen; stramme det som er av muskler, holde seg i ro, ikke gå på jobb,  – noe som da kan gjøre tilstanden vondt verre. Jeg må nøye tenke gjennom hvordan jeg forklarer saker til pasienter. For eksempel tenker jeg at man bør være restriktiv med å si til pasienten at han/hun må være FORSIKTIG, hva får egentlig pasienten ut av det bortsett fra økt frykt?

Oppdatert 14.03.11:

Her er Mick Thacker om litt av det samme. Dette er fra helgens seminar «Nevrologi, immunologi og Manuellterapi» på Lillehammer arrangert av Manuellterapeutenes Servicekontor.

Mick Thacker 2/2 from Ole Reidar Johansen on Vimeo.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.