Tankenes kraft på Schrödingers Katt NRK

I forrige ukes Schrödingers Katt på NRK var spørsmålet om man kan tenke seg frisk (?) Mye forskning rundt placebo ble presentert og jeg må si det var et særdeles interessant program. Dette om ‘beliefs’ og at det faktisk endrer kjemien i hjernen likte jeg veldig godt. Håper det kommer mer på dette i media fremover, for det mener jeg trengs.

Dette forsterker, etter min mening, det faktum at det er viktig for oss klinikere å få tak i hva personen som sitter foran oss tenker om sin tilstand. Vi må forsøke å forstå mennesket som kommer til behandling og ikke bare den lokale skaden. Særlig viktig blir dette i de mer kroniske tilstandene, tenker jeg. Tankene endrer kjemien i hjernen som igjen påvirker kroppen , det er ikke noe nytt forsåvidt, men hvordan det skjer vet man mer om idag enn tidligere. Jeg synes også det er viktig å få fram at det er en kjemisk endring i hjernen, det er fysiologiske mekanismer og ikke noe pasientene ‘innbiller’ seg. Manuellterapeuter kan påvirke denne kjemien blant annet via god fysisk aktivitet, undervisning og ulike kognitive teknikker.

Endel av manuellterapimiljøet tar inn mer og mer av kognitive teknikker i sin praksis. Dette håper jeg også det blir mer av da vi gjerne bruker mer tid og kan få en bedre allianse med våre pasienter enn kanskje andre primærkontakter pr idag. Med denne kunnskapen i verktøykassa tror jeg vi kan hjelpe flere bedre samt få en, om mulig :),  mer interessant arbeidsdag.

Hele programmet er å finne her: http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/732681/

Under finner du også en god video om Placebo effekten:

httpv://www.youtube.com/watch?v=yfRVCaA5o18&

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.