NRK Ekko – Hjernen og Smerter

NRK programmet EKKO hadde på mandag et innslag med tittelen «Hjernen og Smerter». Per Brodal medvirker i programmet og gir en veldig god framstilling av hvordan nettverkene i hjernen må aktiveres sammen for at vi skal oppleve smerter. (Se Prof. Lorimer Moseley gjøre det samme her) Medvirker gjør også fysioterapeutene Fadnes og Leira. Disse har sammen utviklet en behandlingsmetode. Jeg kjenner ikke denne metoden inngående, men får inntrykk av at de benytter seg av en type mindfulness kombinert med bevegelser. Jeg tolker det slik at det handler om å «skru av» den analyserende hjernen og ta inn øyeblikket i bevegelsene. På denne måten vil man kunne påvirke den overaktive hjernen til å ikke trigge nettverket som produserer smerter.

Dette betyr ikke at man tenker seg frisk. Slik jeg ser det benytter man altså tankene/fokuset, sammen med bevegelser, som to av flere veier inn for å påvirke hjernen. Man veit nå ganske sikkert at kroniske smerter handler mer om sensitisering av hjernen (sentralnervesystemet) enn lokal skade av muskler og ledd (feks ingen funn på MR og røntgen og ingen positiv effekt av tradisjonell lokal vevsbehandling). Det er derfor fornuftig å forsøke og påvirke problemet direkte. Målet blir altså å påvirke hjernen til å dempe sensitiseringen. Hvordan finne ut om smertene er sentralt sensitisert kan du lese om her. Det er viktig å presisere at dette ikke er snakk om noen psykiatrisk diagnose – selv om jeg har forståelse for at dette kan misforståes slik.

Det finnes også bevis for at undervisning til pasienter (deep learning) i smertefysiologi (sentral sensitisering) kan dempe sensitiseringen. Mulig vil det også kunne hjelpe kun med mindfulness i en kognitiv terapi modell, men det kan tenkes å ha mer effekt å koble inn bevegelser knyttet til dette. Det passer jo fint for oss fysioterapeuter også 🙂 Jeg blir glad dersom du som leser dette kommer med spørsmål ift kroniske smerter og sentral sensitisering og/eller utfyllende opplysninger relatert til dette innslaget. Jeg kunne likt å spørre disse om hvordan metoden fungerer for de som har kraftig bevegelsesangst? Jeg merker at jeg blir litt skeptisk til å fokusere disse personene innover mot bevegelsesteknikk og egen kropp. Jeg vil gjerne forsøke å få disse til å eksternalisere fokuset fremfor å søke fokus innover 🙂 Kanskje kan noen svare meg på det?

Enjoy Podkasten under. Her er hva NRK Ekko selv skriver som intro til programmet:

«Før i tida gikk vi til en psykolog med angsten vår og til legen med smertene våre. Nå har nyere hjerneforskning funnet ut at du kan lure deg unna hele problemet. Hjerneforsker Per Brodal har vært med å utvikle en metode med enkle bevegelser som kan kurere det som gjør mange mennesker ute av stand til å leve et normalt liv.»

Lydfil NRK Ekko – Hjernen og smerter.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.