Et smart ergonomisk råd om smerte.

Hvordan forklare pasienter at smerte ikke nødvendigvis er knyttet til skade? Hvordan benytte smerten som en guide? Her er et eksempel som jeg benytter.

De fleste har vært på et møte hvor de har sittet lenge på en stol – gjerne så lenge at man får vondt i baken – «tresmak i baken». Smerte er relatert til hjernen sin oppfattelse av fare. Så i denne situasjonen er det en aktuell fare – jeg bruker å si at sentralnervesystemet sier: «Har du tenkt å sitte her lenge nå – så er det mulig det vil oppstå et fryktelig sittesår – YOU BETTER MOVE!! Og de fleste av oss skifter dermed posisjon. Det er altså ikke noe skade skjedd, men dersom man blir sittende over laaaang tid så kan det resultere i sittesår.

På samme måte kan det være nyttig å møte annen smerte som oppstår på kontorarbeidsplassen. Den første smerten som kommer betyr ikke nødvendigvis at noe er skadet. Bruk smerten som en guide, det er et alarmsystem som er relatert til oppfattet fare. Skift posisjon jevnlig så er man ofte på god vei til mindre vondt. Klarer man i tillegg å ta inn hvilke tanker som skyter gjennom hodet når smertene oppstår så kan man ofte se et sentralnervesystem som jobber veldig klokt for å ta oss levende til neste arbeidsdag 🙂 – kanskje noen ganger litt for klokt også. Jeg anbefaler gjerne en slik observerende – «laid back» holdning til smertefulle situasjoner der hvor jeg finner det effektivt.

Det er godt dokumentert at vi med mer kunnskap om vår smertefulle tilstand og smertefysiologi (hvordan smertesystemet funker) kan få effektiv smertelette.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

CommentLuv badge