Speilnevroner aktiveres når vi føler andre sin smerte

Har du noen gang følt smerte når du har sett andre brekke et bein? For eksempel en fotballspiller som brekker hånda (http://youtu.be/gx_PNET224g). Dagbladet skriver litt idag om empatisk smerte, men, etter min mening, svarer de ikke helt godt på hva det er som skjer når vi føler andre sin smerte. http://goo.gl/xwdqq.

Kanskje fordi de ikke gjør det tydelig nok at smerte er en opplevelse produsert 100% av hjernen?

I denne videoen under forklarer Dan Siegel hvordan speilnevroner i hjernen er viktig i vår opplevelse av andres bevegelser. Det vil si at vår egen hjerne, ved hjelp av speilnevroner, gjør de samme koblingene som den vi ser på sin hjerne gjør – når vi oppfatter intensjonen i bevegelsen.

Smerte oppstår når hjernen vår opplever at det er en fare for at vev (kroppsdel) kan bli skadet. I og med at vår hjerne, via speilnevronene, gjør de samme koblingene som om vi skulle vært i situasjonen selv (brekke hånda) er det fornuftig at hjernen vår opplever at vev er i fare – derfor føler vi andres smerte.

I langvarige smertetilstander blir til og med hjernen veldig god til å aktivere smerteområdene i hjernen. For eksempel opplever noen av mine pasienter økte smerter ved kun å tenke på visse bevegelser – noe av den samme mekanismen. (?)

#MT   #Smerte   #Fysioterapi   #Manuellterapi  

Google+: View post on Google+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Følg meg flere steder:

Du finner info fra meg på følgende steder.

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

CommentLuv badge